Psihiatria

Psihiatria este o ramura a medicinei specializata in diagnosticarea, tratamentul si prevenirea afectiunilor psihice. Medicul specialist psihiatru este absolvent al Facultatii de Medicina Generala. Ulterior urmeaza un stagiu de pregatire (rezidentiatul) la finalul caruia, dupa ce promoveaza examenul de specialitate, devine medic psihiatru. La acestea se adauga activitatile de educatie medicala continua: cursuri de supraspecializare, studii de doctorat, participari la conferinte, competente in psihoterapie, activitati conexe domeniului medical.


Stabilirea diagnosticului.

consiliere psihiatrica

Spre deosebire de celelalte specialitati medicale, in psihiatrie sunt utilizate metode precum interviul si observatia, ce au ca scop obtinerea unor date pe baza carora medicul psihiatru poate stabili un diagnostic. Interviul psihiatric se desfasoara sub forma unui dialog, a unei discutii deschise, libere si include doua parti:

 • Datele anamnestice: sunt adresate o serie de intrebari pentru a afla antecedentele personale si familiale, date despre contextul familial si socio-profesional, identificarea principalelor acuze si evolutia acestora in timp;
 • Evaluarea starii psihice prezente.


Solicita o Programare
Tel: (0724) 614 286


Pe langa aceasta evaluare medicul psihiatru poate solicita efectuarea unor analize suplimentare sau consulturi de alta specialitate:

 • Efectuarea unor teste de laborator (analize biochimice, hematologice, citologice etc.);
 • Examinari imagistice (CT=computer tomografie, IRM= investigatie prin rezonanta magnetica);
 • Examen psihologic - psihologii efectueaza anumite baterii de teste (ex. Teste de inteligen?a, teste asupra structurii personalitatii, teste cognitive etc.);
 • Consult neurologic (pentru detectarea prezen?ei a unor eventuale leziuni organice ale creierului, epilepsie etc);
 • Consult endocrinologic (anumite afectiuni endocrine, in special cele tiroidiene, pot avea si manifestari psihice);
 • Alte consulturi, in functie de caz.

Astfel, pentru stabilirea unui diagnostic, medicul specialist psihiatru utilizeaza atat datele din anamneza si examenul starii psihice cat si rezultatele analizelor si explorarilor.


Stabilirea planului de tratament

Dupa ce a fost stabilit diagnosticul se poate concepe planul terapeutic, plan care intotdeauna este unul personalizat. Principala metoda de tratament a tulburarilor psihice o reprezinta terapia farmacologica (medicamentoasa) asociata cu consilierea si educatia in ceea ce priveste managementul simptomelor, autoingrijirea, preventia, administrarea medicatiei, stilul de viata.

De asemenea, in functie de particularitatea fiecarui caz, se pot asocia: psihoterapia, alte tipuri de terapii, tratamentul afectiunilor asociate.

In psihiatrie, tratamentul farmacologic este recomandat pentru perioade variate de timp, existand astfel situatii in care acesta dureaza cateva zile sau saptamani, dar si situatii in care durata este de cateva luni, ani sau chiar pentru perioade nedefinite.

Planul de tratament va fi explicat pacientului in detaliu. Se vor prezenta alternativele planului initial precum si beneficiile si riscurile fiecarui medicament (motivul alegerii medicamentului respectiv, efectele pozitive si reactiile adverse posibile, modul de administrare, dozele etc.).

In practica psihiatrica schemele de tratament necesita revizuiri si readaptari periodice, in functie de evolutia simptomelor. Deoarece fiecare individ este unic, raspunsul la produsele farmacologice cu care se lucreaza in acest domeniu prezinta o mare variabilitate, iar din acest motiv evaluarile periodice sunt intotdeauna necesare.

Unde se efectueaza tratamentul?

Tratamentul medicamentos se poate efectua atat in institutiile psihiatrice cat si in afara acestora, in regim de ambulator. Reteaua institutiilor psihiatrice cuprinde:

 • Institutii de spitalizare totala: spitalele psihiatrice, sectia de psihiatrie din cadrul spitalelor cu profil general, unitati postcura;
 • Institutii extraspitalicesti: unitati semiambulatorii, stationar de noapte, stationar de weekend;
 • Unitati ambulatorii: servicii de sanatate mintala complete, CSM (centre de sanatate mintala), cabinete psihiatrice, dispensar de medicina generala.

In cazul unitatilor ambulatorii tratamentul se recomanda in urma consultatiei psihiatrice, iar reevaluarile (controalele periodice) se efectueaza la doua saptamani, lunar sau la 3 luni, raportat intotdeauna la particularitatea cazului. In aceste situatii medicatia este autoadministrata (pacientul isi administreaza singur tratamentul) sau se poate administra de catre apartinatori, reprezentant legal, ingrijitor etc.

Deoarece este de tip ambulator, cabinetul medical nu poate asigura urgentele psihiatrice si nu se pot efectua spitalizari. Pentru urgentele psihiatrice (ex. agitatie psihomotorie, intoxicatii acute cu substante psihoactive, episodul psihotic acut, tentativele suicidare, sevrajul la substante etc) se va apela la servicul unic de urgenta sau la camerele de garda ale spitalelor de psihiatrie.


Confidentialitate

Atat consultatia psihiatrica cat si documentele medicale legate de cazul dumneavoastra sunt confidentiale. Ele nu pot fi divulgate si pot fi solicitate, in anumite conditii, doar de catre autoritatile statului, si doar in situatiile in care acestea au o relevanta legata de ceea ce investigheaza autoritatile.

De asemenea ele nu pot fi solicitate de rude, cunostinte sau de la locul de munca. Medicul poate emite o serie de documente medicale tip (ex. scrisoare medicala catre medicul de familie, bilet de trimitere catre analize/alte specialitati, referat medical, referat de stare prezenta) dar acestea sunt intotdeauna eliberate numai pacientului sau reprezentantului legal al acestuia (tutore).